Kinderen brengen tegenwoordig steeds meer tijd met een koptelefoon op hun hoofd door. Een gevaar dat daarbij dreigt is dat de kinderen al op jonge leeftijd last krijgen van gehoorbeschadiging.
Over geluid meten
Geluid en lawaai worden gemeten in decibellen (dB). Wanneer een geluid een bepaald aantal decibellen overstijgt, kan het schade veroorzaken aan het menselijke gehoor. Regelmatige en langdurige blootstelling aan geluid harder dan 85 dB kan blijvende gehoorbeschadigingen veroorzaken.
Uit onderzoek blijkt dat al 9% van de jongeren last heeft van een gehoorbeschadiging. De voornaamste oorzaak hiervoor is het luisteren naar harde muziek. Hierbij kunnen wel volumeniveaus van 90-120 dB bereikt worden. TNO heeft berekend dat er jaarlijks zo’n 20.000 jongeren bijkomen die last hebben van gehoorbeschadiging. Dat betekent, behalve direct gehoorverlies en oorsuizen, op langere termijn problemen als overgevoeligheid voor geluid, hoge bloeddruk en vervroegde ouderdomsslechthorendheid.
Jonge kinderen zijn zich nog minder bewust van de schade die geluiden kunnen veroorzaken. Op Kinderkoptelefoons verzamelen wij daarom links naar koptelefoons met geluidsbegrenzer voor kinderen. De koptelefoons zijn uitgevoerd voor de kleine kinderhoofdjes en hebben vrolijke kleuren. Door uw kind een kinderkoptelefoon met volumebegrenzer te laten dragen kunt u voorkomen dat jonge gebruikers hun oren blootstellen aan geluiden luider dan 85 dB.